Zupa kukurydziana z popcornem
Jesienna aura zaczyna już w pełni otaczać naszą codzienność. Zaczynają się ciepłe herbatki i wylegiwanie się z książką pod ciepłym kocem. Zainspirowana ostatnią podróżą do meksyku, postanowiłam przyrządzić rozgrzewającą zupę kukurydzianą z popcornem.
Smacznie, syto i szybko. Przygotowując tę zupę najesz się do syta, ale nie spędzisz w kuchni połowy dnia.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 500 ml mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka 2%
- korzeń imbiru ( 4 plastry)
- papryczka chilii 1/2
- sól, pieprz do smaku
- popcorn solony
- 4 krople sosu sweet chilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- koperek
Przygotowanie:
Kukurydzę odsączamy na sitku, między czasie łączymy mleko kokosowe ze wszystkimi przyprawami i stawiamy na wolnym ogniu. Wrzucamy odsączoną kukurydzę i gotujemy 10 minut, dodając 1/2 szklanki mleka. Po ugotowaniu wszystko blendujemy. Zupę podajemy z kulkami popcornu i posypujemy koperkiem.
Zupa kukurydziana gotowa. Smacznego!
Zupa kukurydziana to dla Was nowość, czy może macie swoje ulubione sprawdzone przepisy?