Placki ziemniaczane z lubczykiem i marchewką
Proste, smaczne i sycące. Danie znane w każdym polskim domu. Mówią, że najlepsze przepisy na placki ziemniaczane, to te babcine przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie zaprzeczam, uwielbiam domowe placki ziemniaczane mojej mamy, ale koniecznie spróbujcie mojej wariacji z dodatkiem marchwi i lubczyku.
Składniki:
- 10 małych ziemniaków (albo 5 dużych)
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 1 lub 1/2 szklanki mąki żytniej (zależy od konsystencji)
- sól morska/himalajska
- śmietana 18% (1/2 łyżki na 1 placek)
- lubczyk świeży/mrożony garść
- koperek garść
- pieprz (do smaku)
- olej kokosowy/roślinny (do smażenia)
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek i lubczyk, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i dodajemy 1/2 szklanki mąki. Jeśli konsystencja nam odpowiada, nie musimy dodawać więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy placki. Smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placki podajemy ze śmietaną 18% i koperkiem.
Smacznego!
A Wy, lubicie placki ziemniaczane? Jak je przygotowujecie, macie swoje ulubione przepisy?
Luksusowe danie, a że z ziemniaków? Kto by się przejmował! Ważne, że robi wrażenie!